10 enkle trin til effektiv udlejning af dine erhvervslejemål

Hvis du som ejendomsselskab, privat udlejer eller virksomhed ønsker at udleje dine ledige erhvervslokaler eller erhvervslejemål, er det essentielt, at du nærmer dig opgaven struktureret og tager højde for diverse aspekter.
12. september 2023 | Skrevet af: Sara Petersen
10 enkle trin til effektiv udlejning af dine erhvervslejemål

Hvis du som ejendomsselskab, privat udlejer eller virksomhed ønsker at udleje dine ledige erhvervslokaler eller erhvervslejemål, er det essentielt, at du nærmer dig opgaven struktureret og tager højde for diverse aspekter. Ved at følge en struktureret tilgang sikrer du, at du ikke ender i en uheldig situation, hvor dine erhvervslokaler eller erhvervslejemål forbliver tomme, hvilket kan resultere i betydelige tab på huslejen.

Trin 1: Iværksæt udlejningsprocessen med det samme

Så snart din nuværende lejer opsiger sit erhvervslejemål, har du typisk minimum 3 måneder til at finde en ny lejer. Denne periode kan dog variere afhængigt af kontrakten. Det er derfor afgørende, at du først og fremmest gennemgår din lejekontrakt for at være sikker på, hvor lang tid du har, før du mister huslejeindtægten.

Udlejning af erhvervslokaler og erhvervslejemål kan tage tid. Ved modtagelse af en opsigelse bør du derfor hurtigt sætte dit erhvervslejemål til leje. Dette gælder, uanset om dit erhvervslejemål er et kontor, en butik, et lager, et værksted, en klinik, en restaurant eller et kontorfællesskab.

Men det er også afgørende, at du ikke lader dig presse til at udleje dine erhvervslokaler til den første og bedste lejer. Indsigt i markedet for erhvervslejemål er nødvendig, så du ved, hvilken type lejer du bør sigte efter, og hvilken lejepris du realistisk kan forvente for dine erhvervslokaler.

For mange udlejere af erhvervslokaler og erhvervslejemål tøver for længe med at starte udlejningsprocessen. Dette kan resultere i betydelige tab, da de ender med tomme erhvervslokaler uden indkomst fra husleje.

Erhvervslokaler og erhvervslejemål udlejes dagligt, så med den rette strategi kan du hurtigt finde den rette lejer til dit erhvervslejemål.

Trin 2: Uddyb beskrivelsen af dit erhvervslejemål

Lav en detaljeret beskrivelse af dine erhvervslokaler. Dette inkluderer størrelsen på erhvervslokalerne, prisen, standen, depositum, anvendelsesmulighederne, og om det kan bruges som butik, lager, værksted, kontor, restaurant, kontorfællesskab osv. Beskrivelsen bør være positiv og fremhæve erhvervslejemålets styrker.

Overvej også, hvilke services og faciliteter du kan tilbyde potentielle lejere. Har du mødefaciliteter, mødelokaler, kantine, parkeringspladser eller andre attraktive tilbud? Hvis du kan tilbyde noget unikt, som virksomheder har svært ved at finde andre steder, giver det dig en konkurrencefordel.

Det er også vigtigt at sikre, at dit erhvervslejemål fremstår attraktivt og indbydende. Potentielle lejere foretrækker ofte et erhvervslejemål, der er velholdt og indbydende.

Vær opmærksom på markedsstandarderne, så du ikke prissætter dit erhverv til leje for højt eller for lavt. På Virksomhedslokaler.dk kan du altid finde priser på lignende erhvervslejemål. Eksempelvis erhvervslejemål i hele Danmark, erhvervslejemål i København, erhvervslejemål i Aarhus osv.

Trin 3: Identificér din ideelle lejer

Efter at have analyseret og beskrevet dit erhvervslejemål og dets fordele, er næste skridt at overveje, hvilken type virksomheder der vil drage fordel af at leje dine erhvervslokaler. Hvilke brancher matcher bedst med din lokation? Hvilken størrelse af virksomheder vil finde dine faciliteter attraktive? Og hvilke services vil de værdsætte?

Ved erhvervsudlejning tjener du mest på langvarige udlejningsaftaler som udlejer. Korte lejeperioder kan blive dyre. Jo bedre du er til at definere din ideelle lejers profil, desto større er sandsynligheden for, at du finder den rette lejer, som vil betale husleje i mange år.

Den ideelle lejer bør sikre en stabil huslejeindkomst i minimum 5 år – men gerne længere.

Trin 4: Udarbejd en salgsopstilling for dit erhvervslejemål

Med al nødvendig information på plads er du nu klar til at lave en salgsopstilling. Denne opstilling skal give et klart overblik over erhvervslejemålet, specifikt målrettet de lejere, du ønsker at tiltrække.

Salgsopstillingen bør indeholde data om areal, beliggenhed, type, pris, årlige omkostninger og andre relevante oplysninger.

Ideelt set bør salgsopstillingen også indeholde en dybdegående beskrivelse af erhvervslejemålet samt kvalitetsfotos.

Trin 5: Overvej at benytte en erhvervsmægler

Selvom mange ejendomsselskaber og private udlejere selv håndterer udlejningen af deres erhvervslejemål, da processen kan virke enkel, er der mulighed for at benytte en erhvervsmægler specialiseret i udlejning af erhvervslokaler og erhvervslejemål.

En erhvervsmægler kan assistere med: 

  • Udarbejdelse af salgsopstilling og vurdering
  • Identifikation af potentielle lejere
  • Udarbejdelse af lejeaftale
  • Håndtering af al kommunikation med lejere samt rådgivning om det optimale match
  • Sikring af at erhvervslejemålet bliver lejet ud

At benytte en erhvervsmægler kan være en fordel, da de ofte har et større netværk og dermed kan finde flere potentielle lejere. De håndterer også al kontakt med lejerne og står for fremvisning af erhvervslejemålet. En erhvervsmægler tager typisk et større initialt markedsføringsgebyr samt et gebyr på 15-30% af det første års leje.

Trin 6: Markedsfør dine ledige erhvervslokaler

Nu er det tid til at lancere markedsføringen af dine erhvervslokaler. Her er den anbefalede fremgangsmåde:

Annoncer dine ledige erhvervslokaler til leje på Virksomhedslokaler.dk

Det er vigtigt at skabe en overbevisende annonce, der klart og tydeligt beskriver dine erhvervslokaler samt dine kontaktoplysninger. Sørg for at inkludere gode billeder af dine erhvervslokaler for at give lejerne et klart indtryk af, hvad de kan forvente.

Opret din annonce direkte på Virksomhedslokaler.dk, Danmarks største portal for erhvervslokaler og erhvervslejemål. Virksomhedslokaler.dk er det foretrukne valg for mange virksomheder på jagt efter nye lokaler. Ved at annoncere på Virksomhedslokaler.dk, sikrer du, at dine lokaler til leje bliver set af et stort antal virksomheder på udkig efter nye lokaler på det givne tidspunkt.

Du kan annoncere alle typer erhvervslokaler og erhvervslejemål på Virksomhedslokaler.dk, herunder butikslokaler, kontorlokaler, kliniklokaler, lagerlokaler, værksteder, restauranter og kontorfællesskaber.

Tag direkte kontakt til virksomheder, der søger erhvervslokaler

Du kan også tage direkte kontakt til virksomheder, der søger nye erhvervslokaler. Mange af disse virksomheder angiver deres præferencer på Virksomhedslokaler.dk. Du kan søge i databasen efter potentielle lejere og tage direkte kontakt til virksomheder, der søger lokaler, der ligner dine erhvervslokaler, og invitere dem til en fremvisning.

Udnyt dit netværk til at finde en lejer

Glem ikke at udnytte dit personlige netværk. Mange virksomheder finder deres nye lokaler gennem netværk og personlige kontakter. Hvis du kender nogen på udkig efter nye lokaler, er det en god idé at kontakte dem og informere dem om dine ledige erhvervslokaler. Det kan potentielt føre til en aftale.

Brug sociale medier

Sociale medier er en fremragende platform til at nå et stort antal potentielle lejere på én gang. Opret en annonce på Facebook eller andre sociale medier for at øge synligheden af dine erhvervslokaler.

Trin 7: Fremvis dit erhvervslejemål

Når henvendelserne fra interesserede lejere begynder at komme, er det vigtigt at behandle hvert lead og hver henvendelse med stor opmærksomhed, da det potentielt kan være den perfekte lejer, der kontakter dig. Under hver fremvisning af dine erhvervslokaler, bør du have en mental liste med spørgsmål klar for at vurdere, om de potentielle lejere er det rette match for dig og dine erhvervslokaler. Giv lejerne tid til at udforske lokalerne og stille spørgsmål. Vær også åben over for forhandlinger om pris og lejernes ønsker til indretning, betingelser osv.

Hvis en lejer foreslår en lavere pris, eller ønsker ændringer i lokalet på din regning, bør du ikke nødvendigvis afvise dette umiddelbart. Brug det i stedet som et forhandlingspunkt for at opnå en længere opsigelsesperiode på lejemålet.

Trin 8: Undersøg lejeren grundigt

Når du har fundet en potentiel lejer til dit erhvervslejemål, er det afgørende at undersøge lejeren nøje. Det er især vigtigt at undersøge lejerens økonomiske forhold. Du kan nemt finde lejerens regnskaber via offentlige databaser, og du kan også undersøge lejerens omdømme blandt kunder, for eksempel via Trustpilot.

Det er også vigtigt at stole på din mavefornemmelse, da det kan blive meget dyrt at leje dit erhvervslejemål ud til den forkerte lejer.

Trin 9: Underskriv lejekontrakten

Når alle detaljer er på plads, og du har fundet din fremtidige lejer, er det tid til at formalisere aftalen med en lejekontrakt. Sørg for at få lejekontrakten gennemgået af en advokat for at sikre, at alt er i orden.

Lejekontrakten skal indeholde information om lejen, depositum, bindingsperiode, anvendelsesområder, forventede omkostninger, vedligeholdelse og muligheden for fremleje.

Det er stærkt frarådet at bruge en kontrakt-skabelon fra internettet. Du bør altid involvere en juridisk ekspert i udarbejdelsen af lejekontrakten.

Trin 10: Vedligehold kontakten med lejeren

Selv efter underskrivelsen af lejekontrakten er det vigtigt at vedligeholde en god relation til din lejer og holde øje med, hvordan erhvervslejemålet vedligeholdes. Det er også vigtigt at sikre, at lejeren behandler din ejendom ordentligt og retfærdigt.

At opretholde en god kontakt med dine lejere er en investering, der er godt givet ud, da det kan sikre en langvarig lejeaftale og en stabil indkomst fra huslejen.

Ofte stillede spørgsmål