Sådan lejer du butikslokaler – en 8-trins guide

Drømmer du om at starte din egen forretning i nye butikslokaler eller overvejer du at flytte din nuværende butik til en bedre beliggenhed?
7. september 2023 | Skrevet af: Sara Petersen
Sådan lejer du butikslokaler – en 8-trins guide

Drømmer du om at starte din egen forretning i nye butikslokaler eller overvejer du at flytte din nuværende butik til en bedre beliggenhed? Er du overvældet af de mange trin, der er nødvendige for at leje det ideelle butikslokale?

 Vi har skabt denne omfattende guide til dig, så du kan finde vej til de perfekte butikslokaler uden at spilde for meget tid og kræfter.

Ønsker du derimod at udleje eller afstå dit butikslokale, bør du tage et kig på denne dybdegående butiksudlejningsguide.

Trin 1: Præciser dine behov og forventninger til butikslokalet

Det første, vigtige skridt er at forstå, hvad du faktisk søger i de nye butikslokaler. Overvej hvilken slags butik du vil åbne, og hvilke specifikke behov der er essentielle for din forretning. Tænk over disse spørgsmål:

 • Hvilken slags forretning vil du gerne starte?
 • Hvor central skal butikslokalets placering være? Ønsker du at være nær centrum, i et pulserende område eller i en mere stille bydel?
 • Hvor meget plads har du brug for? Overvej butikslokalets størrelse og den optimale indretning.
 • Er parkeringsfaciliteter vigtige for dine kunder?
 • Hvor lang tid ønsker du at leje butikslokalet?
 • Hvad er dit huslejebudget? Inkluder udgifter som el, vand og eventuelle fællesudgifter.
 • Skal butikslokalet rumme specifikke faciliteter eller forsyninger?
 • Er der specifikke krav eller licenser nødvendige for din forretningstype?

Trin 2: Start jagten på butikslokaler til leje

Når du har afklaret dine behov, er det tid til at søge efter det ideelle butikslokale. Du kan bruge disse metoder i din søgeproces:

 • Online portaler: Udnyt sider som Virksomhedslokaler.dk. Her får du overblik over butikslokaler til leje landet over. Filtrer din søgning for at pinpointe de bedst egnede muligheder. På Virksomhedslokaler.dk kan du finde en mangfoldighed af butikslejemål som kan anvendes til mange forskellige formål. Søg fx efter butikslokaler til leje hele Danmark, butikslokaler til leje i Aarhus eller butikslokaler til leje i København.
 • Lokale annoncer: Overvåg annoncer i lokale medier og opslagstavler i det ønskede område. Du kan støde på undervurderede lejemål, der passer perfekt til din vision.
 • Personlig henvisning: Spørg i dit netværk om kendskab til ledige butikslokaler. Personlige anbefalinger kan ofte give dig adgang til unikke lokaler som du ikke kan finde andre steder. Brug gerne en af vores mange store facebookgrupper til at komme i kontakte med udlejerne
 • Erhvervsmæglere: Kontakt mæglere som er specialiseret i udlejning af erhvervslokaler og fortæl dem hvad du søger. De kan have insider-information om attraktive butikslokaler.
 • Lav en notatliste over de ledige butikslokaler, der fanger din interesse for senere sammenligning.

Trin 3: Besigtig og vurder butikslokaler til leje

Nu er det tid til besigtigelse. Besøg de mest relevante lokaler du har fundet sammen med udlejeren eller mægleren, og få afklaret disse spørgsmål:

 • Er placeringen målgruppe-venlig? Vælg et butikslokale baseret på din målgruppes præferencer.
 • Har butikslokalet den nødvendige plads? Tænk på lokalets størrelse, layout og hvordan det passer til dine produkter/services.
 • Er der gode parkeringsmuligheder for alle?
 • Hvilken stand er lokalet i? Kræves der opgraderinger, istandsættelse, ombygning eller tilbygning?
 • Er der tilstrækkelig belysning, både naturligt og kunstigt? God belysning forstærker atmosfæren
 • Hvordan er sikkerheden i og omkring butikslokalet?

Trin 4: Forhandling af lejekontrakten for dit butikslokale

Efter du har identificeret det perfekte butikslokale, begynder en kritisk fase: forhandlingen af lejekontrakten. Denne proces er afgørende for at sikre dine interesser som lejer. Her er nogle udvidede tips til forhandling af lejekontrakten for butikslokaler:

 • Få alt på skrift: Det er vigtigt at have enhver aftale eller betingelse tydeligt nedskrevet i kontrakten. Det minimerer risikoen for fremtidige misforståelser eller uenigheder. En skriftlig dokumentation giver klarhed over dine rettigheder og forpligtelser som lejer.
 • Lejepris og vilkår: Ud over at forhandle selve huslejen, skal du også være opmærksom på associerede udgifter som vedligeholdelsesomkostninger eller eventuelle administrationsomkostninger. Hvilke betingelser er der for eventuelle lejestigninger? Er der mulighed for lejefri perioder? Hver detalje tæller.
 • Fleksibilitet: I erhvervslivet kan forholdene ændre sig hurtigt. Derfor kan det være gavnligt at have en grad af fleksibilitet i din lejekontrakt. Dette kan være i form af muligheder for at udvide eller forkorte lejeperioden, alt efter din virksomheds behov.
 • Tilladelser og ændringer: Tjek om butikslokalet har de nødvendige tilladelser til den type forretning, du planlægger. Hvis du forventer at foretage større ændringer eller renoveringer, bør dette også drøftes og inkluderes i kontrakten.

Trin 5: Betaling af depositum og underskrift på din lejekontrakt

Efter vellykkede forhandlinger er det tid til det formelle skridt: betaling af depositum og underskrivelse af lejekontrakten. Det er vigtigt at huske, at underskrivelse af en kontrakt er en betydelig juridisk forpligtelse. Sørg for at konsultere en advokat, der kan gennemgå vilkårene for at sikre, at du er fuldt beskyttet.

Trin 6: Forberedelse, flytning og indretning af dit nye butikslokale

Efter at have sikret dig dit ideelle butikslokale, starter planlægningen af flytning og indretning. For at sikre en glidende overgang, planlæg flytningen ned i detaljen, lige fra transportlogistik til notifikationer til relevante myndigheder.

Når flytningen er afsluttet, er det tid til at fokusere på indretningen af din butik. Tænk på, hvordan lokalets indretning kan forstærke din produktpræsentation og kundeoplevelse. Overvej om lokalet kræver renoveringer eller æstetiske forbedringer for at matche dit brand og skabe den rette atmosfære.

Du kan få flere råd om flytning og indretning i vores guides: Guide til flytning af butik og Guide til indretning af butikslokaler.

 Trin 7: Åbn dørene til din butik

Det øjeblik, du har arbejdet hen imod, er endelig kommet. Det er tid til at åbne dørene til din butik og invitere verden indenfor! Du kan klappe dig selv på skulderen – nu er du klar til byde dine kunder ind med en varm og imødekommende atmosfære.

Det betyder ikke, at dit arbejde stopper her. Tværtimod, det er nu, rejsen virkelig begynder. Engager dig med dine kunder, modtag feedback, og hold fingeren på pulsen med ændringer i branchen og markedet. Med konstant opmærksomhed, tilpasning og innovation kan din butik ikke kun overleve, men også trives i et konkurrencepræget marked.

Trin 8: Nøglen til succes er et tæt samarbejde med udlejeren

For at sikre en problemfri drift og vækst for din butik er et stærkt og positivt samarbejde med udlejeren afgørende. Her er nogle udvidede punkter, du bør overveje, når du interagerer med din udlejer:

 • Kommunikation er nøglen: Etabler straks en klar og åben kommunikationslinje med din udlejer, hvad end det er gennem email, telefon eller personlige møder. At have en pålidelig metode til at udveksle information sikrer, at begge parter er på samme side.
 • Åbenhed om fremtiden: Fortæl udlejeren om alle dine fremtidige planer. Dette inkluderer ændringer i lokalet, udvidelsesplaner eller nye forretningsmuligheder. At dele disse oplysninger i forvejen kan forhindre potentielle konflikter eller misforståelser.
 • Proaktivitet: Vær altid ét skridt foran. Hvis du støder på problemer, eller hvis noget ikke fungerer som forventet, tøv ikke med at kontakte udlejeren. En proaktiv tilgang kan hurtigt adressere og løse eventuelle udfordringer.
 • Ansvar og integritet: Overhold alle aspekter af din lejekontrakt. Dette skaber tillid og kan lette mange aspekter af dit forhold til udlejeren. Overholdelse af kontraktens vilkår viser, at du er en pålidelig og seriøs forretningspartner.
 • Værdsæt udlejerens erfaring: Udlejeren kan have mange års erfaring i branchen og kan være en guldgrube af indsigt. Vær åben for deres feedback og rådgivning, da det kan føre til værdifulde forbedringer og ændringer i din forretning.

At have et sundt og givende forhold til din udlejer kan ikke kun være med til at sikre en smidig drift, men også skabe muligheder for vækst og udvidelse i fremtiden.

Ofte stillede spørgsmål