10 simple trin til en effektiv udlejning af erhvervslokaler og erhvervslejemål

Hvis du repræsenterer et ejendomsselskab, er en privat udlejer, eller hvis du som virksomhed ønsker at udleje dine ledige erhvervslokaler eller erhvervslejemål, er det essentielt, at du griber processen an på en systematisk og struktureret måde, hvor du også tager hensyn til en række vigtige faktorer.
8. september 2023 | Skrevet af: Sara Petersen
10 simple trin til en effektiv udlejning af erhvervslokaler og erhvervslejemål

Hvis du repræsenterer et ejendomsselskab, er en privat udlejer, eller hvis du som virksomhed ønsker at udleje dine ledige erhvervslokaler eller erhvervslejemål, er det essentielt, at du griber processen an på en systematisk og struktureret måde, hvor du også tager hensyn til en række vigtige faktorer. Sådanne forholdsregler sikrer, at du undgår at ende i en uheldig situation, hvor dine erhvervslokaler forbliver ubesatte, og hvor du går glip af potentiel indkomst fra huslejen.

Trin 1: Igangsæt udlejningsprocessen omgående

Straks din nuværende lejer meddeler opsigelse af sit erhvervslejemål, råder du som udlejer typisk over mindst 3 måneder til at finde en erstatning. Men varigheden kan afhænge af den specifikke kontrakt. Derfor er dit første skridt at gennemgå din lejekontrakt for at fastslå den præcise periode, du har til rådighed, før indkomsten fra huslejen stopper.

Erhvervslokaleudlejning kan ofte være en langvarig proces. Derfor bør du hurtigt reagere på en lejeopsigelse ved proaktivt at markedsføre dit erhvervslokale. Dette er relevant, uanset om dit erhvervslokale er designet som et kontor, butikslokale, lager, værksted, klinik, spisested eller som del af et kontorfællesskab.

Men det er også af betydning, at du ikke forhaster beslutningen om at udleje til den første interesserede part. Dediker tid til at forstå markedet, så du kan identificere den ideelle lejer og også have en realistisk forventning om, hvad du kan kræve i husleje.

For mange udlejere begår fejlen ved at udskyde udlejningsprocessen, hvilket kan resultere i tab af potentielle lejeindtægter på grund af ubenyttede erhvervslokaler. Med den korrekte strategi og tilgang kan du dog effektivt og hurtigt udleje dit erhvervslokale.

Trin 2: Giv en detaljeret beskrivelse af dit erhvervslejemål

Udarbejd en omhyggelig og detaljeret beskrivelse af dine erhvervslokaler. Dette skal inkludere oplysninger som lokalets størrelse, den ønskede lejepris, lokalets stand, krævet depositum, potentielle anvendelser – om det kan tjene som butik, lager, værksted, kontor, restaurant eller en del af et kontorfællesskab osv. Sørg for at gøre beskrivelsen indbydende og positiv.

Tag også stilling til, hvilke services og faciliteter du kan tilbyde potentielle lejere. Tilbyder du for eksempel mødefaciliteter, konferencelokaler, kantinefaciliteter, parkeringsplads osv.? At kunne tilbyde unikke faciliteter kan være en markant fordel, når du markedsfører dit lokale.

For at tiltrække potentielle lejere er det ligeledes essentielt, at dit erhvervslejemål er velplejet og indbydende. Husk, at potentielle lejere er mere tilbøjelige til at vælge lokaler, der er i god stand og ser tiltalende ud.

Endelig skal du holde øje med markedstendenserne for at sikre, at din prisfastsættelse er konkurrencedygtig. På Virksomhedslokaler.dk kan du nemt se priserne på lignende erhvervslokaler til leje. For eksempel, kan du undersøge værksteder til leje i hele Danmark, værksteder til leje i København, værksteder til leje i Aarhus og værksteder til leje i Odense.

Trin 3: Definér din ideelle lejers profil

Efter at have gennemført en dybdegående analyse og beskrivelse af dit erhvervslejemål samt dets mange fordele, bør du nu fokusere på at afgøre præcis hvilken type virksomheder, der ville drage mest nytte af at indgå i et lejemål hos dig. Spørg dig selv: hvilke brancher komplementerer din lokales beliggenhed bedst? Hvilke virksomhedsstørrelser ville drage mest fordel af dine tilbudte faciliteter? Hvad for slags services vil disse virksomheder især værdsætte?

En af nøglerne til succes som udlejer er at opnå langvarige lejeaftaler. Kortvarige lejeperioder kan nemlig vise sig at være økonomisk belastende. Jo bedre du er i stand til at skabe en detaljeret profil af din optimale lejer, jo større er sandsynligheden for, at du matcher med en lejer, der forbliver hos dig og sikrer en stabil huslejeindtægt i adskillige år.

Dit mål bør være at finde den perfekte lejer, der bidrager med stabil husleje over en periode på mindst 5 år – men helst meget længere.

Trin 4: Udarbejd en dybdegående salgsopstilling for dit erhvervslejemål

Nu er tiden kommet til at udarbejde en grundig salgsopstilling. Hovedformålet med denne salgsopstilling er at skitsere lejemålet i en vinkel, der appellerer direkte til den type lejer, du ønsker at tiltrække.

Denne salgsopstilling bør inkludere essentielle informationer såsom totalareal, nøjagtig beliggenhed, type af lokaler, pris, årlige omkostninger og andre relevante forhold. For at gøre din opstilling ekstra tiltalende, kan det også anbefales at inkludere en detaljeret beskrivelse samt klare, højopløste fotos af lejemålet.

Trin 5: Undersøg fordelene ved at benytte en erhvervsmægler

Selvom mange ejendomsselskaber og private udlejere vælger at stå for udlejningen af deres erhvervslejemål selv – idet udlejningsprocessen kan forekomme ret ligetil – er det værd at overveje muligheden for at alliere sig med en professionel erhvervsmægler, der har specialiseret sig indenfor udlejning af erhvervslokaler.

En erhvervsmægler kan hjælpe dig med følgende:

  • Udarbejdelse af en professionel salgsopstilling og ejendomsvurdering.
  • Identificering og kontakt til potentielle lejere.
  • Udfærdigelse af en lejeaftale, der sikrer dine interesser.
  • Håndtering af al kommunikation med potentielle lejere samt rådgivning om valget af den mest passende lejer.
  • Sikring af, at dit erhvervslejemål faktisk bliver udlejet.

At gøre brug af en erhvervsmægler kan være en fordel, især takket være deres omfattende netværk, som potentielt kan øge antallet af interesserede lejere. De vil også tage sig af al direkte kommunikation og præsentation af lokalerne for potentielle lejere. Men husk, at en erhvervsmægler generelt kræver et initialt markedsføringsbidrag og derefter et gebyr på mellem 15-30 procent af den første års husleje.

Trin 6: Sæt skub i markedsføringen af dine erhvervslokaler

Når alt er på plads, er det tid til aktivt at markedsføre dine ledige erhvervslokaler. For at optimere din markedsføringsstrategi kan du følge nedenstående trin:

Opret og annoncér dine ledige erhvervslokaler på Virksomhedslokaler.dk

En fængende og præcis annonce er essentiel for at tiltrække de rette lejere. Dette indebærer en klar beskrivelse af dine erhvervslokaler samt korrekte og letforståelige kontaktoplysninger. Glem ikke at investere tid i at tage skarpe og repræsentative billeder af dine erhvervslokaler, så potentielle lejere kan få det bedst mulige førstehåndsindtryk.

Ved at lægge din annonce op her, får du optimal eksponering, da portalen er det foretrukne valg for mange virksomheder på udkig efter nye lokaler. Uanset om det drejer sig om butikslokaler, kontorrum, lagerpladser, værksteder, restauranter eller kontorfællesskaber, er Virksomhedslokaler.dk det ideelle sted at annoncere.

Kontakt proaktivt virksomheder, der efterspørger erhvervslokaler

Overvej at gå skridtet videre ved at kontakte virksomheder direkte, som søger nye erhvervslokaler. På Virksomhedslokaler.dk kan mange virksomheder beskrive deres præferencer, hvilket giver dem mulighed for at søge direkte i kartoteket efter lejere, hvis behov matcher dine lokaler. Indbyd dem til en personlig fremvisning for at øge chancerne for en aftale.

Mobilisér dit netværk i jagten på den rette lejer

Dit personlige netværk er en værdifuld ressource. Tal med dine kontakter, da word-of-mouth ofte kan være en effektiv metode til at finde den rette lejer. Fortæl dem om dine tilgængelige erhvervslokaler – en henvisning kan hurtigt føre til en ny lejeaftale.

Udforsk mulighederne på sociale medier

Sociale medieplatforme som Facebook kan være kraftfulde værktøjer i markedsføringen af dine erhvervslokaler. Dette giver dig mulighed for gratis at vise dine lokaler frem for tusindvis af potentielle lejere.

Trin 7: Gør dig klar til fremvisning af dit erhvervslejemål

Med en solid markedsføringsstrategi vil du formentlig begynde at modtage henvendelser fra interesserede lejere. Behandl hver enkelt henvendelse som en unik mulighed, da det potentielt kan være din drømmelejer, der tager kontakt. Ved hver fremvisning, forbered en række spørgsmål, så du får et klart billede af, om de potentielle lejere passer godt ind i dine erhvervslokaler. Skab en afslappet atmosfære, hvor de kan observere rummet og stille spørgsmål. Vær også forberedt på at indgå i dialog om prisen eller eventuelle ændringsønsker i lokalet. I stedet for at afvise disse forespørgsler kan du bruge dem som forhandlingsværktøj, f.eks. for en længere lejeperiode.

Trin 8: Gennemgå lejeren grundigt

Før du beslutter dig for at leje dit erhvervslejemål ud til en potentiel lejer, er det essentielt at foretage en dybdegående undersøgelse af denne lejer. Det mest kritiske punkt i din evaluering bør være lejerens økonomiske stabilitet. Det er forholdsvis nemt at trække oplysninger om lejerens regnskaber fra offentligt tilgængelige databaser. Ud over det økonomiske aspekt kan du også undersøge lejerens omdømme og forhold over for dennes kunder ved hjælp af platforme som Trustpilot.

Ligeledes skal du stole på din intuition. At indgå aftale med en uegnet lejer kan resultere i omkostningstunge konsekvenser på lang sigt.

Trin 9: Formaliser aftalen med en lejekontrakt

Efter nøje overvejelse og beslutning om din foretrukne lejer, er næste skridt at legalisere jeres aftale gennem en lejekontrakt. Det er af yderste vigtighed at få lejekontrakten gennemgået af en erfaren advokat for at sikre, at alle detaljer og klausuler er korrekte og beskytter begge parter.

Lejekontrakten bør detaljeret beskrive vilkår som lejepris, depositum, bindingsperioden, anvendelsesområder, forventede ekstra omkostninger, vedligeholdelsesregler samt regler vedrørende eventuel fremleje.

Det er stærkt frarådet blot at downloade en standardkontrakt fra internettet. Sørg for altid at inddrage en jurist eller advokat i udarbejdelsen af din lejekontrakt for optimal beskyttelse.

Trin 10: Vedligehold en stærk relation til din lejer

Selv efter lejekontrakten er underskrevet, bør du fortsat være opmærksom på tilstanden af dine erhvervslokaler. Det er din ret og dit ansvar at sørge for, at de bliver vedligeholdt ordentligt, at ingen skader opstår, og at lejeren overholder kontrakten ved at behandle ejendommen med respekt.

Desuden er det også i din interesse at opretholde en positiv og åben kommunikation med din lejer. Dette ikke alene sikrer, at lejeren er tilfreds og potentielt bliver i lokalerne i en længere periode, men også at du kan forvente en stabil indkomst fra lejen. At investere tid og energi i at pleje forholdet til dine lejere vil betale sig mange gange tilbage i det lange løb.

Ofte stillede spørgsmål