Sådan lejer du kontorlokaler – de 8 essentielle trin

Når man står på tærsklen til at skulle leje nye kontorlokaler, er en detaljeret og velovervejet tilgang afgørende.
8. september 2023 | Skrevet af: Leonora Jensen
Sådan lejer du kontorlokaler – de 8 essentielle trin

Når man står på tærsklen til at skulle leje nye kontorlokaler, er en detaljeret og velovervejet tilgang afgørende. Det handler om ikke kun at finde det perfekte kontorlokale, men også at bevare fokus på ens kerneforretning. Vi har derfor skabt denne udførlige guide for dig, så du navigerer sikkert igennem processen og får mest muligt ud af din tid og ressourcer.

Ønsker du i stedet at udleje et kontor? Tjek vores guide: Sådan udlejer du dine kontorlokaler i 10 trin.

1: Klarlæg dine behov og præcise ønsker til kontorlokalerne

Startprocessen ved at dykke dybt ned i, hvad du reelt set forventer og har behov for i dit nye kontorlokale. Reflekter over og skitsér de nødvendige egenskaber og funktioner for din virksomhed. Betragt følgende spørgsmål:

 • Hvilken form for kontormiljø forestiller du dig?
 • Hvor centralt skal kontoret ligge? Er nærhed til byens hjerte, erhvervsområder eller et roligere miljø vigtigst?
 • Hvor meget rum behøver du?
 • Er parkeringsmuligheder essentielle for dine medarbejdere og kunder?
 • Hvor lang en lejeperiode forestiller du dig?
 • Hvad er din økonomiske ramme for leje? Husk at inkludere yderligere omkostninger som forbrug og evt. fællesudgifter.
 • Skal kontoret rumme specielle faciliteter eller udstyr?
 • Har din forretning specifikke krav eller godkendelser, der skal overvejes i kontorvalget?

2: Påbegynd din søgning efter det ideelle kontor

Med en klar ide om dine kontorbehov kan du nu begive dig ud på opdagelse. Der er flere veje til at spotte de bedste lejemuligheder:

3: Tag på besigtigelse og vurder potentielle kontorlokaler

Når du har udvalgt nogle lovende emner, er det tid til den personlige vurdering. Under hvert besøg bør du tage stilling til:

 • Matcher lokalitetens placering din målgruppes præferencer? Overvej nøje om lokationen understøtter din målgruppes vaner og behov.
 • Er der tilstrækkelig med rum til at rumme din virksomheds daglige funktion? Reflekter over kontorets samlede rum og design i relation til din forretningsmodel.
 • Hvor lettilgængelige er parkeringsmuligheder for både ansatte og besøgende? Husk at god adgang ofte kan være en nøglefaktor for en virksomheds succes.

4: Dybdegående forhandling af lejekontrakten

Efter du har udpeget dit ideelle kontorlokale, er næste skridt at dykke dybt ned i forhandlingsprocessen omkring lejekontrakten. Dette skridt er essentielt, da det sikrer dine rettigheder og interesser som lejer. Prioritér, at enhver aftale, betingelse eller undtagelse klart og tydeligt er nedfældet i kontrakten for at minimere risikoen for fremtidige konflikter eller misforståelser. Anbefalet er det at få en juridisk kyndig person eller advokat til at kigge kontrakten igennem med dig.

5: Betal depositum og godkend kontrakten

Efter forhandlingerne er afsluttet skal du fremskaffe og betale det aftalte depositum. Derefter er det afgørende at underskrive lejekontrakten. Det er vitalt at huske på, at denne kontrakt binder dig og din virksomhed juridisk, så sikr dig at både du og din rådgiver er 100% sikre på, at vilkårene er acceptable, før du sætter din underskrift.

6: Planlæg flytningen og din kontorindretning

Med kontrakten i hånd er det tid til at iværksætte flytning og indretningsprocessen. Strukturer en grundig flytteplan og sørger for at informere relevante institutioner og myndigheder om din nye adresse. Til at hjælpe dig har vi udarbejdet denne omfattende guide: Tjekliste til flytning af kontorlokaler.

Endvidere er det af højeste prioritet at sikre en optimal indretning af dit kontor, der fremmer effektivitet og trivsel. For dybdegående råd og tips kan du konsultere vores guide: 10 trin til indretning af dine kontorlokaler, som vi har skabt til formålet.

7: Iværksæt din forretningsdrift fra det nye kontor

Nu er øjeblikket endelig kommet, hvor du kan igangsætte dit arbejde fra de nye lokaler. Marker denne signifikante begivenhed, og byd alle medarbejdere samt kunder velkommen i de nye omgivelser - altid med et stort smil.

8: Etabler en solid relation med kontorejeren

Det er yderst givtigt at fokusere på at skabe en stærk, gensidig relation med udlejeren. Et solidt og tillidsfuldt samarbejde kan være med til at sikre, at både du som lejer og udlejeren får mest muligt ud af jeres fælles engagement. Et samarbejde baseret på forståelse og kommunikation kan skabe en situation, hvor begge parter trives og drager fordele.

Ofte stillede spørgsmål