Sønderborg: Byen der blomstrer

Sønderborg er en vigtig erhvervsby i Sønderjylland. Byen har en lang tradition for industri og handel, og i dag er den hjemsted for en række forskellige virksomheder, herunder produktionsvirksomheder, servicevirksomheder og handelsvirksomheder.
22. marts 2024 | Skrevet af: Leonora Jensen
Sønderborg: Byen der blomstrer

Sønderborg er en vigtig erhvervsby i Sønderjylland. Byen har en lang tradition for industri og handel, og i dag er den hjemsted for en række forskellige virksomheder, herunder produktionsvirksomheder, servicevirksomheder og handelsvirksomheder.

Sønderborg som erhvervsby

Nogle af de vigtigste forretningsområder i Sønderborg er:

 1. Produktion: Sønderborg er hjemsted for en række produktionsvirksomheder, herunder Danfoss, Siemens og Carlsberg. Disse virksomheder beskæftiger mange mennesker og er vigtige for byens økonomi.
 2. Service: Sønderborg er også et vigtigt servicecenter for Sønderjylland. Byen er hjemsted for en række offentlige og private servicevirksomheder, herunder banker, forsikringsselskaber og advokatfirmaer.
 3. Handle: Sønderborg er et vigtigt handelscenter for Sønderjylland. Byen har et stort udvalg af butikker og centre, og det er også et populært turistmål.

Sønderborg har en række fordele, der gør det til en attraktiv erhvervsdestination. Byen har en central beliggenhed i Sønderjylland, og den er godt forbundet med resten af landet via motorveje og jernbane. Sønderborg har også en veluddannet arbejdsstyrke og en positiv handelsbalance.

Byens erhvervsliv vokser, og der er planer om at udvikle nye erhvervsområder i byen. Det vil skabe nye jobmuligheder og styrke byens økonomi.

Transportforhold i Sønderborg 

Sønderborg har gode transportforhold for virksomheder. Byen er godt forbundet med resten af landet via motorveje og jernbane.

Motorveje: Sønderborg ligger på E45, som er en vigtig motorvej, der forbinder Danmark med resten af Europa. Byen ligger også på E32, som forbinder Danmark med Tyskland.

Jernbane: Sønderborg Station er en vigtig banegård, der forbinder byen med resten af Danmark og Tyskland. Der er direkte togforbindelser til København, Aarhus, Odense, Hamborg og Berlin.

Udover motorveje og jernbane er Sønderborg også forbundet med resten af landet via bus. Der er et udbredt busnetværk, der forbinder byen med de omkringliggende byer og landsbyer.

Sønderborg Havn er også et vigtigt transportled for virksomheder. Havnen er en af de største havne i Danmark, og den er en vigtig eksporthavn for danske virksomheder.

Sønderborgs transportforhold er derfor gode for virksomheder, der ønsker at etablere sig i byen.

Vigtige tal om Sønderborg (2023)

Her er nogle af de vigtigste figurer, der beskriver Sønderborg og Sønderborgs erhvervsliv:

Indbyggertallet i Sønderborg:

 1. Antal indbyggere: 34.909 (2023)
 2. Befolkningsvækst: 0,7 % (2022)

Sønderborgs erhvervsliv:

 1. Antal virksomheder: 10.460 (2022)
 2. Antal ansatte i virksomheden: 23.900 (2022)
 3. Andel af beskæftigede i erhvervslivet: 73 % (2022)

Sønderborgs økonomi:

 1. BNP pr. indbygger: 474.000 kr. (2022)
 2. Handelsbalance: 7,6 mia. kr. (2022)

Sønderborgs arbejdsstyrke:

 1. Andel af højtuddannede: 39 % (2022)
 2. Andel af ledige: 3,5 % (2022)

Disse tal viser, at Sønderborg er en by i vækst med et stærkt erhvervsliv. Byen har en veluddannet arbejdsstyrke og en positiv handelsbalance.

Sønderborgs største virksomheder

Danfoss er en global virksomhed, der producerer løsninger til varmestyring. Danfoss har hovedkontor i Sønderborg, Danmark, og virksomheden har over 40.000 ansatte i mere end 100 lande. Danfoss produkter bruges i en lang række industrier, herunder bygninger, industri, transport og mad og drikke.

LINAK er en global virksomhed, der producerer aktuatorer og løsninger til elektrisk bevægelse. LINAK har hovedkontor i Guderup, Danmark, og virksomheden har mere end 2.700 ansatte i mere end 35 lande. LINAK produkter bruges i en lang række industrier, herunder kontormøbler, hospitalsudstyr, industri og landbrug.

Danish Crown er en dansk slagterivirksomhed, der er verdens største producent af svinekød. Danish Crown har hovedkontor i Randers, Danmark, og virksomheden har mere end 26.000 ansatte i mere end 10 lande. Danish Crowns produkter sælges til kunder i mere end 100 lande.

Gråsten Teglværk er en dansk virksomhed, der producerer mursten og fliser. Gråsten Teglværk har hovedkontor i Gråsten, Danmark, og virksomheden har mere end 70 ansatte. Gråsten Teglværks mursten og fliser bruges til at bygge huse, skoler, kontorbygninger og andre bygninger i hele Danmark.

Stryhns er en dansk virksomhed, der producerer vinduer og døre. Stryhns har hovedkontor i Haderslev, Danmark, og virksomheden har over 400 ansatte. Stryhns' vinduer og døre bruges til at bygge huse, skoler, kontorbygninger og andre bygninger i hele Danmark.

Bydele af Sønderborg

Gamleby den mest populære bydel i Sønderborg. Her finder du mange af byens historiske seværdigheder, og der er et livligt byliv med mange restauranter, caféer og butikker.

Østerby er en bydel i udvikling. Her er mange nye bolig- og erhvervsområder under opførelse, og bydelen forvandles til en moderne og attraktiv bydel.

Vesterby er en blandet bydel med både boliger, erhverv og institutioner. Her finder du også Sønderborg Station, som er et vigtigt transportknudepunkt for byen.

Nordby er en bydel med mange boliger og grønne områder. Her finder du også Sønderborg Sygehus og Sønderborg Campus, som er et vigtigt uddannelsessted for byen.

Augustenborg er en bydel med mange boliger, virksomheder og institutioner. Her finder du også Augustenborg Slot, som er et af Danmarks største renæssanceslotte.

Broagerland er et område med mange landbrugsarealer og naturområder. Her finder du også Flensborg Fjord og Dybbøl Banke, som er et vigtigt mindesmærke fra 2. verdenskrig. Slesvigske Krig.

Gråsten er en by med mange boliger, virksomheder og institutioner. Her finder du også Gråsten Slot, som er den danske kongefamilies sommerresidens.

Guderup er en by med mange boliger, virksomheder og institutioner. Her finder du også LINAKs hovedkvarter, som er en af Danmarks største private virksomheder.

Erhvervsområder og arbejdspladser i Sønderborg

De vigtigste geografiske forretningsområder i Sønderborg er:

 1. Østerby: Dette område er under udvikling og omdannes til en moderne og attraktiv bydel. Her er der mange nye bolig- og erhvervsområder under opførelse.
 2. Vesterby: Dette område er en blandet bydel med både boliger, erhverv og institutioner. Her finder du også Sønderborg Station, som er et vigtigt transportknudepunkt for byen.
 3. Guderup: Dette område er hjemsted for LINAKs hovedkvarter, som er en af Danmarks største private virksomheder.

Kontorlokaler i Sønderborg

De vigtigste kontorområder i Sønderborg er:

 1. Byens centrum er Sønderborgs historiske centrum og huser en række offentlige institutioner, herunder Sønderborg Kommune, Sønderborg Sygehus og Sønderborg Statsskole. Derudover er der en række private virksomheder i midtbyen, herunder advokater, revisorer og konsulenter.
 2. Havnefronten er et moderne område, der er under udvikling. Her er der allerede etableret en række kontorer, blandt andet for Aalborg Portland, Energi Fyn og Sønderborg Havn. Der er også planer om at etablere flere kontorer på havnefronten i fremtiden.
 3. Stenager er et industriområde beliggende øst for Sønderborg. Her er der en række virksomheder inden for forskellige brancher, herunder produktion, logistik og service. Der er også en række kontorer i Stenager, blandt andet for Danfoss, Siemens og Arla Foods.

Udover disse tre områder er der også en række kontorer fordelt i resten af Sønderborg. Disse kontorer er ofte til mindre virksomheder eller for virksomheder, der skal være tæt på kunder eller leverandører.

Find kontor til leje i Sønderborg

Shoppingområder i Sønderborg

De vigtigste indkøbsområder i Sønderborg er:

Borgen Shopping er det største indkøbscenter i byen. Her finder du over 60 butikker, herunder modebutikker, elektronikbutikker, supermarkeder og restauranter. Borgen Shopping ligger tæt på centrum af byen og er let tilgængelig med offentlig transport.

Perlegade er en gågade med en blanding af butikker, herunder modebutikker, specialbutikker og restauranter. Perlegade ligger i hjertet af byen og er et populært sted at gå en tur eller nyde en kop kaffe.

Østergade er en anden gågade med en blanding af butikker, herunder modebutikker, specialbutikker og restauranter. Østergade ligger tæt på havnen og er et populært sted at nyde udsigten over fjorden.

Borgen Shopping er det mest populære shoppingområde i Sønderborg, da det byder på et bredt udvalg af butikker og restauranter. Perlegade og Østergade er også populære destinationer for shopping og mad.

Udover disse tre hovedområder er der også en række andre butikker spredt ud over byen. Disse omfatter supermarkeder, tøjbutikker, elektronikbutikker og specialbutikker.

Find butik til leje i Sønderborg

Shopping i Sønderborg

Borgen Shopping er et butikscenter med over 40 butikker, caféer og restauranter. Her finder du alt fra tøj og sko til elektronik og boligindretning.

 1. H&M er en svensk tøjkæde, der tilbyder mode til kvinder, mænd og børn.
 2. Zaraer en spansk tøjkæde, der tilbyder mode til kvinder, mænd og børn.
 3. Jack & Jones er en dansk tøjkæde, der tilbyder modetøj til mænd.
 4. Ægte mode er en dansk tøjkæde, der tilbyder modetøj til kvinder.
 5. Foot Locker er en amerikansk sportstøjskæde, der tilbyder sportstøj og sko til mænd, kvinder og børn.
 6. Elgiganten er en dansk elektronikkæde, der tilbyder elektronik til hjemmet, kontoret og fritiden.
 7. Ilvaer en dansk møbelkæde, der tilbyder møbler til hjemmet.
 8. Jysk er en dansk møbel- og indretningskæde, der tilbyder møbler og indretning til hjemmet.
 9. Silvaner en dansk gør-det-selv-kæde, der tilbyder byggematerialer og værktøj til hjemmet og haven.

Perlegade er Sønderborgs hyggelige gågade, som rummer et bredt udvalg af butikker. Her finder du alt fra tøj og sko til souvenirs og legetøj.

 1. Konger & Dronninger er en dansk tøjkæde, der tilbyder mode til kvinder.
 2. Kuner en norsk tøjkæde, der tilbyder modetøj til kvinder.
 3. Ægte mode er en dansk tøjkæde, der tilbyder modetøj til kvinder.
 4. Tigerer en dansk butikskæde, der tilbyder et bredt udvalg af varer til boligindretning, kontor og fritid.
 5. Flying Tiger Copenhagen er en dansk butikskæde, der tilbyder et bredt udvalg af varer til boligindretning, kontor og fritid.
 6. H&M Home er en afdeling af H&M, der tilbyder boligindretning.
 7. Design af os er en dansk butikskæde, der tilbyder indretning og interiør.
 8. Bog & Idé er en dansk butikskæde, der tilbyder bøger, kontorartikler og legetøj.
 9. Legeland er en dansk legekæde, der tilbyder legetøj til børn.

Østergade er en anden af Sønderborgs gågader, kendt for sine mange specialbutikker. Her finder du alt fra kunsthåndværk til antikviteter.

 1. Søstrene Grene er en dansk butikskæde, der tilbyder et bredt udvalg af varer til boligindretning, kontor og fritid.
 2. Filias hus er en dansk butikskæde, der tilbyder indretning og interiør.
 3. C.L. Davidsen er en dansk butikskæde, der tilbyder kunsthåndværk og designvarer.
 4. Sønderborg Kunstforening er en kunstforening, der udstiller kunst fra lokale og internationale kunstnere.
 5. Antik & Design er en butik, der sælger antikviteter og designvarer.
 6. Rosenborg Glas er en butik, der sælger glas fra Rosenborg Glasværk.
 7. Gulvet er en butik, der sælger tøj og sko.

Andre butikker i Sønderborg

 1. Føtex er en dansk supermarkedskæde, der tilbyder dagligvarer, non-food og serviceydelser.
 2. Bilka er en dansk supermarkedskæde, der tilbyder dagligvarer, non-food og serviceydelser.
 3. Lidl er en tysk discount-supermarkedskæde, der tilbyder dagligvarer til lave priser.
 4. Aldi er en tysk discount-supermarkedskæde, der tilbyder dagligvarer til lave priser.
 5. Elgiganten er en dansk elektronikkæde, der tilbyder elektronik til hjemmet, kontoret og fritiden.
 6. Power en dansk elektronikkæde, der tilbyder elektronik til lave priser.

Lager- og logistikområder i Sønderborg

De vigtigste logistikområder i Sønderborg er:

 1. Logistikhavnen i Sønderborg, som er en vigtig transithavn for gods mellem Danmark og Tyskland. Havnen har en årlig omsætning på over 1,5 milliarder kroner og beskæftiger mere end 500 medarbejdere.
 2. The logistics center Sønderborg, som er et stort lager- og distributionscenter, der servicerer virksomheder i hele Danmark. Logistikcentret har en kapacitet på over 100.000 kvadratmeter og beskæftiger over 200 medarbejdere.
 3. Sønderborg Logistics Park, som er et nyt logistikområde under udvikling. Logistikparken får en kapacitet på over 200.000 kvadratmeter og beskæftiger over 1.000 mennesker.

Disse logistikområder er vigtige for Sønderborgs økonomi, da de skaber arbejdspladser og bidrager til byens vækst. De er også vigtige for Danmarks samlede logistiksektor, da de er med til at sikre, at varer kan flyde frit mellem Danmark og Tyskland.

Udover disse tre vigtigste logistikområder er der også en række mindre logistikvirksomheder i Sønderborg. Disse virksomheder er engageret i en bred vifte af logistikaktiviteter, herunder transport, lager, distribution og toldbehandling.

Find lager til leje i Sønderborg

Ofte stillede spørgsmål