Skanderborg: Et attraktivt sted at bo, arbejde og drive forretning

Skanderborg er en erhvervsby med en bred vifte af virksomheder inden for forskellige brancher. Byen har en stærk tradition for industri, og der er også en stor koncentration af virksomheder inden for service, handel og turisme.
22. marts 2024 | Skrevet af: Leonora Jensen
Skanderborg: Et attraktivt sted at bo, arbejde og drive forretning

Skanderborg er en erhvervsby med en bred vifte af virksomheder inden for forskellige brancher. Byen har en stærk tradition for industri, og der er også en stor koncentration af virksomheder inden for service, handel og turisme.

Skanderborg som erhvervsby

Industri: Skanderborg er hjemsted for en række store industrivirksomheder, heriblandt Siemens Gamesa, Arla Foods og Grundfos. Disse virksomheder er med til at skabe vækst og arbejdspladser i byen.

Service: Skanderborg er også et vigtigt servicecenter for området. Byen har en række banker, forsikringsselskaber, advokatfirmaer og andre servicevirksomheder, der betjener både lokale og regionale klienter.

Handle: Skanderborg har et pulserende handelsliv med en række butikker og restauranter. Byen er også vært for en række store handelsbegivenheder, herunder Skanderborg Festival og Skanderborg Håndværksmarked.

Turisme: Turisme er en vigtig industri i Skanderborg. Byen er omgivet af naturskønne omgivelser, og der er en række attraktioner i området, herunder Skanderborg Sø, Himmelbjerget og Den Gamle By.

Erhvervsklima: Skanderborg har et godt erhvervsklima. Byen har en stærk kommunal indsats for at fremme erhvervsudvikling, og der er et godt samarbejde mellem erhvervslivet, kommunen og uddannelsesinstitutionerne.

Mål: Skanderborg Kommune har en ambition om at gøre byen til en endnu mere attraktiv erhvervsdestination. Kommunen har blandt andet sat et mål om, at 50 procent af alle nye job i kommunen skal være i højteknologiske brancher.

Her er nogle af de faktorer, der kendetegner Skanderborg som erhvervsby:

 1. En bred vifte af virksomheder i forskellige brancher
 2. En stærk industritradition
 3. En stor koncentration af virksomheder inden for service, handel og turisme
 4. Et godt erhvervsmiljø

Skanderborg er en by med et stærkt erhvervsliv, og der er gode muligheder for virksomheder, der ønsker at etablere sig eller udvide i byen.

Transportbetingelser i Skanderborg

Skanderborg har gode transportforhold for virksomheder. Byen ligger tæt på motorvej E45, som forbinder Aarhus med København og resten af Danmark. Der er også gode busforbindelser til Aarhus og andre byer i området.

Motorvej E45: Motorvej E45 er den vigtigste transportåre i Skanderborg. Motorvejen forbinder byen med Aarhus, København og resten af Danmark. Fra Skanderborg er der ca. 30 minutters kørsel til Aarhus og ca. 2 timer til København.

Busforbindelser: Skanderborg har gode busforbindelser til Aarhus og andre byer i området. Der er direkte busforbindelser til Aarhus, Horsens, Silkeborg og Viborg. Buskørsel er hyppige og effektive, og de er en god mulighed for virksomheder, der skal transportere medarbejdere eller varer.

Andre transportmuligheder: Udover motorvej E45 og busforbindelser er der også andre transportmuligheder i Skanderborg. Byen har en havn, der bruges til gods- og godstransport. Der er også en lufthavn i Silkeborg, som ligger cirka 20 minutters kørsel fra Skanderborg.

Samlet set har Skanderborg gode transportforhold for virksomheder. Byen ligger tæt på motorvej E45, som forbinder byen med Aarhus og resten af Danmark. Der er også gode busforbindelser til Aarhus og andre byer i området.

Vigtige tal om Skanderborg (2023)

Her er nogle af de vigtigste figurer, der beskriver Skanderborg og Skanderborgs erhvervsliv:

Skanderborg Kommune:

 1. Indbyggertal: 56.000 (2022)
 2. Forretningsgrundlag: 15.000 virksomheder (2021)
 3. Arbejdspladser: 35.000 (2021)
 4. BNP: 10,2 mia. DKK (2021)

Transport

 1. Motorvej E45: Forbinder Skanderborg med Aarhus, København og resten af Danmark.
 2. Busforbindelser: Gode busforbindelser til Aarhus og andre byer i området.
 3. Havn: Anvendes til fragt og godstransport.
 4. Lufthavn: Silkeborg Lufthavn ligger ca. 20 minutters kørsel fra Skanderborg.

Disse tal viser, at Skanderborg er en by med et stærkt erhvervsliv. Byen har en bred vifte af virksomheder inden for forskellige brancher, og der er gode muligheder for virksomheder, der ønsker at etablere sig eller udvide i byen.

Her er nogle af de vigtigste trends i Skanderborgs erhvervsliv:

 1. Vækst i servicebranchen: Servicebranchen er den største industri i Skanderborg, og den er i vækst. Det skyldes blandt andet den stigende efterspørgsel efter ydelser fra både lokale og regionale kunder.
 2. Udvikling indenfor højteknologiske industrier: Skanderborg Kommune har en ambition om at gøre byen til en endnu mere attraktiv erhvervsdestination. Kommunen har blandt andet sat et mål om, at 50 procent af alle nye job i kommunen skal være i højteknologiske brancher.

Disse tendenser viser, at Skanderborgs erhvervsliv er i udvikling, og at byen er attraktiv for virksomheder, der ønsker at vokse og udvikle sig.

Skanderborgs største virksomheder

Kamstrup A/S er en dansk virksomhed, der udvikler og fremstiller måleinstrumenter til vand, varme og el. Virksomheden blev grundlagt i 1946 og har hovedkontor i Skanderborg. Kamstrup har mere end 1.000 ansatte i mere end 40 lande.

Vila A/S er en dansk virksomhed, der udvikler og producerer børnetøj. Virksomheden blev grundlagt i 1947 og har hovedkontor i Skanderborg. Vila har mere end 500 ansatte i mere end 30 lande.

FOR Agro A.M.B.A er en dansk virksomhed, der tilbyder rådgivning og service inden for landbruget. Virksomheden blev grundlagt i 1978 og har hovedkontor i Skanderborg, Danmark. DLA Agro har over 1.000 ansatte i mere end 20 lande.

Zitcom A/S er en dansk virksomhed, der leverer webhosting, e-mail og andre it-tjenester. Virksomheden blev grundlagt i 1998 og har hovedkontor i Skanderborg. Zitcom har over 100 ansatte.

Damstahl A/S er en dansk virksomhed, der sælger og distribuerer stål og andre metaller. Virksomheden blev grundlagt i 1964 og har hovedkontor i Skanderborg. Damstahl har mere end 100 ansatte.

Alle fem virksomheder er vigtige bidragsydere til Skanderborgs erhvervsliv. De skaber arbejdspladser, vækst og udvikling i byen.

Bydele af Skanderborg

Skanderborg er opdelt i følgende bydele:

Skanderborg centrum er byens historiske centrum og hjerte. Her finder du rådhus, bibliotek, museer, teatre og andre kulturinstitutioner. Der er også et livligt handelsliv med en række butikker og restauranter. Bydelen er præget af gamle bygninger, smalle gader og pladser. Her finder du også en række grønne områder, herunder Skanderborg Sø og Søndersø.

Nørreby er en moderne bydel, der voksede op omkring Skanderborg Sø. Her finder du en række boliger, både ejer- og lejligheder. Der er også en række skoler, daginstitutioner og idrætsfaciliteter. Bydelen er præget af moderne arkitektur og store grønne områder. Her finder du også en række rekreative muligheder, herunder strande, lystbådehavn og golfbane.

Sønderby er en gammel by beliggende ved Skanderborg Sø. Her finder du en række historiske bygninger, blandt andet Den Gamle By og Skanderborg Slot. Der er også en række restauranter og caféer, der drager fordel af bydelens naturskønne omgivelser. Bydelen er præget af gamle bygninger, smalle gader og smalle gyder. Her finder du også en række grønne områder, herunder Søndersø og Skanderborg Sø.

Skovvang er en moderne bydel beliggende syd for Skanderborg. Her finder du en række boliger, både ejer- og lejligheder. Der er også en række skoler, daginstitutioner og idrætsfaciliteter. Bydelen er præget af moderne arkitektur og store grønne områder. Her finder du også en række rekreative muligheder, herunder skov, strand og golfbane.

Stilling er en bydel beliggende øst for Skanderborg. Her finder du en række boliger, både ejer- og lejligheder. Der er også en række skoler, daginstitutioner og idrætsfaciliteter. Bydelen er præget af en blanding af nye og gamle bygninger. Her finder du også en række grønne områder, herunder Stilling Sø og skov.

Tåstrup er en bydel beliggende vest for Skanderborg. Her finder du en række boliger, både ejer- og lejligheder. Der er også en række skoler, daginstitutioner og idrætsfaciliteter. Bydelen er præget af en blanding af nye og gamle bygninger

Erhvervsområder og arbejdspladser i Skanderborg

Skanderborg har en bred vifte af forretningsområder, men de vigtigste er:

 1. Industri er en vigtig del af Skanderborgs erhvervsliv. Byen er hjemsted for en række store industrivirksomheder. Disse virksomheder er med til at skabe vækst og arbejdspladser i byen.
 2. Servicebranchen er den største industri i Skanderborg. Byen er et vigtigt servicecenter for området, og der er en række banker, forsikringsselskaber, advokatfirmaer og andre servicevirksomheder, der betjener både lokale og regionale klienter.
 3. Handel er også en vigtig industri i Skanderborg. Byen har et pulserende handelsliv med en række butikker og restauranter. Byen er også vært for en række store handelsbegivenheder, herunder Skanderborg Festival og Skanderborg Håndværksmarked.
 4. Turisme er et vigtigt erhverv i Skanderborg. Byen er omgivet af naturskønne omgivelser, og der er en række attraktioner i området, herunder Skanderborg Sø, Himmelbjerget og Den Gamle By.

Kontorlokaler i Skanderborg

Skanderborg har en række vigtige kontorområder, men de vigtigste er:

 1. Skovvang er et nyt kontorområde beliggende syd for Skanderborg. Området er hjemsted for en række virksomheder, herunder Siemens Gamesa, Arla Foods og Grundfos.
 2. Nørreby er et etableret kontorområde beliggende omkring Skanderborg Sø. Området huser en række virksomheder, herunder Danske Bank, Nordea og Jyske Bank.

Disse kontorområder er med til at tiltrække virksomheder til Skanderborg. De giver virksomhederne gode muligheder for at vokse og ekspandere, og de er også med til at skabe arbejdspladser i byen.

Skanderborg Kommune har en ambition om at skabe endnu flere nye kontorområder i byen. Kommunen planlægger blandt andet at udvikle et nyt kontorområde ved Skanderborg Station. Dette nye kontorområde skal være med til at styrke Skanderborgs position som et attraktivt sted at bo, arbejde og drive forretning.

Find kontor til leje i Skanderborg

Shoppingområder i Skanderborg

Skanderborg har et pulserende handelsliv med en række butikker og restauranter. Byen er også vært for en række store handelsbegivenheder, herunder Skanderborg Festival og Skanderborg Håndværksmarked.

Nogle af de vigtigste shoppingområder i Skanderborg er:

 1. Adelgade er byens primære handelsgade. Gaden er hjemsted for en række butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker, elektronikbutikker og supermarkeder.
 2. Pladsen er byens hovedtorv. Pladsen er omgivet af butikker, restauranter og caféer.
 3. Søndergade er en gågade beliggende ud til Skanderborg Sø. Gaden er hjemsted for en række butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker og restauranter.
 4. Nørregade er en gågade beliggende i centrum af Skanderborg. Gaden er hjemsted for en række butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker og restauranter.

Disse indkøbsområder er med til at skabe liv og aktivitet i byen. De er også med til at tiltrække turister til Skanderborg.

Find butik til leje i Skanderborg

Shopping i Skanderborg

En god måde at vurdere, om det kan betale sig for dig at etablere en butik i Skanderborg, er at se på, hvilke butikker der allerede ligger i Skanderborg. Her er nogle eksempler på, hvilke butikker der ligger hvor i Skanderborg:

Adelgade

 1. Adelgade er byens primære handelsgade. Her finder du en række forskellige butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker, elektronikbutikker og supermarkeder.
 2. Bloms Butik er et shoppingcenter med over 20 butikker, heriblandt Føtex, Matas, BR og H&M.
 3. Kamstrup A/S er en dansk producent af intelligente måleløsninger til energi og vand. Virksomheden har hovedkontor i Skanderborg.

Firkant

 1. Pladsen er byens hovedtorv. Her finder du et udvalg af butikker, restauranter og caféer.
 2. Skanderborg Is er en isbutik, der sælger frisklavet is i mange forskellige varianter.
 3. Skanderborg Boghandel er en boghandel med et bredt udvalg af bøger, magasiner og andre medier.

Søndergade

 1. Søndergade er en gågade beliggende ud til Skanderborg Sø. Her finder du en række forskellige butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker og restauranter.
 2. Den Gamle By er et frilandsmuseum, der fortæller historien om Danmark fra 1500-tallet og frem til i dag.
 3. Skanderborg Slot er en middelalderborg omgivet af en park.

Nørregade

 1. Nørregade er en gågade beliggende i centrum af Skanderborg. Her finder du en række forskellige butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker og restauranter.
 2. Skanderborg Bryghus er et bryggeri, der brygger øl baseret på gamle traditioner.
 3. Skanderborg Kunstmuseum er et museum med en samling af dansk og international kunst.

Udover disse butikker og arealer er der også en række andre butikker i Skanderborg, herunder specialbutikker, dagligvarebutikker og discountbutikker.

Lager- og logistikområder i Skanderborg

Skanderborg er en vigtig logistikby med en række vigtige logistikområder. De vigtigste logistikområder i Skanderborg er:

 1. Stilling Logistik Park er et nyt logistikområde beliggende øst for Skanderborg. Området er hjemsted for en række virksomheder, herunder Danfoss, Vestas og DHL.
 2. Skovvang Logistik Park er et nyt logistikområde beliggende syd for Skanderborg. Området er hjemsted for en række virksomheder.
 3. Skanderborg Havn er en vigtig havn beliggende ved Skanderborg Sø. Havnen er hjemsted for en række virksomheder

Disse logistikområder er med til at tiltrække virksomheder til Skanderborg. De giver virksomhederne gode muligheder for at vokse og ekspandere, og de er også med til at skabe arbejdspladser i byen.

Skanderborg Kommune har en ambition om at skabe endnu flere nye logistikområder i byen. Kommunen planlægger blandt andet at udvikle et nyt logistikområde ved Skanderborg Station. Dette nye logistikområde skal være med til at styrke Skanderborgs position som et attraktivt sted at bo, arbejde og drive forretning.

Logistikområderne i Skanderborg er med til at sikre, at byen er en vigtig del af det nationale og internationale logistiknetværk. De er også med til at skabe vækst og arbejdspladser i byen.

Find lager til leje i Skanderborg

Ofte stillede spørgsmål