Århus: Et dynamisk centrum for erhvervsliv og iværksætteri

Århus er en af de førende erhvervsbyer i Danmark, med en mangfoldighed af industrier og virksomheder. Byens erhvervsliv er præget af dynamik og innovation, og det er i konstant udvikling.
29. januar 2024 | Skrevet af: Leonora Jensen
Århus: Et dynamisk centrum for erhvervsliv og iværksætteri

Århus er en af de førende erhvervsbyer i Danmark, med en mangfoldighed af industrier og virksomheder. Byens erhvervsliv er præget af dynamik og innovation, og det er i konstant udvikling.

Erhvervslivet i Århus

Århus huser en række store internationale virksomheder som Novo Nordisk, Lego, Grundfos og Århus Universitet. Byen er en central knudepunkt inden for den danske IT- og teknologisektor.

Fokus på forskning og udvikling er et kendetegn for Århus. Byen er vært for adskillige forskningsinstitutioner, inklusive Århus Universitet, Århus Universitetshospital og Teknologisk Institut.

Århus er desuden et populært rejsemål med et livligt kulturelt miljø, der byder på et bredt spektrum af museer, teatre og musiksteder.

Her er nogle nøgleaspekter ved Århus' erhvervsliv:

 • En bred palette af industrier og virksomheder: Fra sundhedsvæsen og bioteknologi til IT, teknologi, logistik og handel, Århus tilbyder en varieret erhvervsstruktur.
 • En dynamisk og nyskabende erhvervskultur: Kendt for sin iværksætterånd, er Århus et knudepunkt for startups og vækstorienterede virksomheder, med en stærk tilbøjelighed til forskning og udvikling.
 • Et centralt sted for dansk IT og teknologi: Som en nøgleaktør inden for IT og teknologi, huser Århus prominente virksomheder som Netcompany, Systematic og Sitecore.
 • Dedikation til forskning og udvikling: Århus prioriterer forskning og udvikling højt og er hjemsted for betydningsfulde forskningscentre og institutioner.
 • En attraktion for turister: Med sit pulserende kulturliv og rige udvalg af kulturelle tilbud, er Århus også en favoritdestination for turister.

Århus er en dynamisk og innovativ erhvervsby, der tilbyder et væld af muligheder for virksomheder og iværksættere. Byen er ikke kun hjemsted for flere store internationale virksomheder, men har også et solidt fokus på forskning og udvikling.

Transport i Århus

Transportmulighederne i Århus er fremragende for virksomheder. Byen har et omfattende vejnet, som sikrer enkel forbindelse til både resten af Danmark og Europa. Derudover tilbyder Århus et bredt spektrum af offentlig transport, herunder busser, letbaner og tog.

Vejnet

Århus' vejsystem er veludviklet og forbinder byen effektivt med resten af landet og Europa. Med sin nærhed til E45, en af Danmarks hovedmotorveje, og E20, der forbinder Århus med København og videre ud i Europa, er byen ideel til både lokale og internationale rejser.

Offentlig Transport

Offentlig transport i Århus omfatter et omfattende netværk af busser, en letbane, der forbinder byens centrum med forstæderne, og togforbindelser til København, Odense, Aalborg og andre danske byer.

Fly

Århus Lufthavn, beliggende cirka 10 kilometer fra bycentrum, tilbyder direkte flyvninger til flere europæiske destinationer, herunder København, London, Stockholm og Oslo. Dette gør Århus yderst tilgængelig for international handel og rejse.

Fordele for virksomheder

Århus' fremragende transportforhold er ideelle for virksomheder, der ønsker enkel adgang til både nationale og internationale markeder. Byens omfattende vejnet og offentlige transportmuligheder gør det let for virksomheder at transportere varer og for medarbejdere at pendle til og fra arbejde. Her er nogle nøglefordele for virksomheder, der vælger at etablere sig i Århus:

 • Fremragende transportforbindelser: Århus' veje og offentlig transport gør det let for virksomheder at flytte varer og personale, styrkende handel og effektivitet.
 • Centralt beliggende: Med sin centrale placering i Danmark, giver Århus virksomheder en unik adgang til et stort marked, hvilket gør det til et attraktivt sted for virksomhedsetablering.
 • En evig udviklende erhvervskultur: Århus' erhvervsliv er præget af dynamik og konstant udvikling, hvilket understøtter en innovativ atmosfære for virksomheder.
 • Fokus på forskning og udvikling:

Byen lægger stor vægt på forskning og udvikling, hvilket stimulerer både teknologisk innovation og videnskabelig fremskridt.

Vigtige tal om Århus (2023)

 • Befolkning: Med omkring 350.000 indbyggere, er Århus den næststørste by i Danmark.
 • Erhvervsstørrelse: Byen har over 100.000 virksomheder, hovedsageligt små og mellemstore virksomheder.
 • Erhvervsstruktur: Århus har en diversificeret erhvervsstruktur, der spænder over sundhedsvæsenet, bioteknologi, IT, teknologi, logistik og handel.
 • Vækst i erhvervslivet: Byen oplever erhvervsmæssig vækst og er et knudepunkt for startups og vækstvirksomheder.
 • Erhvervsvenlighed: Århus er anerkendt som en af Danmarks mest erhvervsvenlige byer.

Nøgletal for Århus' Erhvervsliv:

 • Omsætning: Erhvervslivet i Århus omsatte for 120 milliarder kroner i 2022.
 • Jobskabelse: I 2022 skabte erhvervslivet i Århus 10.000 nye job.
 • Forskning og Udvikling: Byen er hjemsted for over 100 forskningsinstitutioner, herunder Århus Universitet og Århus Universitetshospital.

Vestas: En Global Leder i Vindenergi

En af Århus' førende virksomheder er Vestas, verdens største producent af vindmøller. Med hovedkvarter i Århus og over 25.000 medarbejdere globalt, producerer Vestas vindmøller til både land- og havvindmølleparker. Deres produkter anvendes i mere end 80 lande verden over, hvilket understreger byens betydning i den globale grønne energisektor.

Salling Group: En førende detailkoncern

Salling Group, med hovedsæde i Århus, er en af Danmarks største detailhandlere, der driver velkendte kæder som Salling Super, Føtex, Bilka, Netto og Wupti. Med over 33.000 medarbejdere globalt, tiltrækker deres butikker over 10 millioner kunder hver uge.

Schouw & Co.: En diversificeret industrikoncern

Schouw & Co., baseret i Århus, er en industrikoncern, der fokuserer på fødevarer, emballage og energi. Med over 2.000 ansatte globalt, omfatter deres portefølje prominente danske brands som Skjern Bacon og Danfoss Power Electronics.

Danske Commodities: En førende landbrugshandelsvirksomhed

Danske Commodities, med hovedkontor i Århus, er specialiseret i handel med landbrugsprodukter som korn og olieholdige afgrøder. Med over 500 medarbejdere, handler de i mere end 50 lande.

Arla: En førende aktør i mejeriindustrien

Arla, et dansk-svensk mejerikooperativ og den største producent af mejeriprodukter i Norden, har hovedsæde i Århus. Med over 19.000 ansatte, sælger de et bredt udvalg af mejeriprodukter i over 100 lande.

Bydele i Århus

Århus består af syv unikke bydele, hver med sin egen karakter og historie.

Århus C

Århus C, byens centrale område, er fyldt med museer, teatre, musiksteder og butikker. Det er et attraktivt sted for både bolig og studie.

Højbjerg

Højbjerg, beliggende som en forstad til Århus, tilbyder et bredt udvalg af butikker, restauranter og caféer. Det er også hjemsted for Århus Universitetshospital.

Risskov

Risskov, en anden forstad til Århus, er kendt for sin smukke natur og rige muligheder for fritidsaktiviteter, hvilket gør det til et eftertragtet sted at bo, cykle og gå ture.

Åbyhøj

Åbyhøj, en forstad til Århus, er kendt for sit levende kulturliv og tilbyder et mangfoldigt udvalg af butikker, restauranter og caféer. Desuden er Åbyhøj hjemsted for Århus Voksen- og Folkeuniversitet.

Viby J

Viby J, en anden forstad til Århus, byder på et bredt udvalg af shoppingmuligheder og spisesteder. Viby J er også stolt hjemsted for Arla Foods.

Brabrand

Brabrand, beliggende som forstad til Århus, er bemærkelsesværdig for sin smukke natur og et væld af fritidsmuligheder. Bydelen er også hjemsted for Århus Universitets Tekniske Skole.

Tilst

Tilst, yderligere en forstad til Århus, tilbyder naturskønne områder og en række fritidsaktiviteter. Tilst huser også Århus Gymnasium og Århus Musikkonservatorium.

Erhvervsområder og arbejdspladser i Århus

Århus er hjemsted for flere betydningsfulde erhvervsområder, der støtter en diversificeret gruppe af virksomheder og industrier.

 • Århus' centrum er fyldt med store virksomheder, herunder navne som Vestas, Salling Group og Schouw & Co.
 • Skejby er kendt for Århus Universitetshospital og Århus Universitet, samt adskillige sundheds- og forskningsvirksomheder.
 • Viby J er vært for Arla Foods, en af verdens førende mejeriproducenter.
 • Brabrand huser Århus Universitets Tekniske Skole, en vigtig institution for uddannelse af ingeniører og tekniske fagfolk.
 • Tilst er hjemsted for Århus Gymnasium og Århus Musikkonservatorium, som begge spiller en vigtig rolle i byens uddannelseslandskab.

Erhvervssektorer i Århus

 • Sundhedsvæsen: Århus er et centralt sundhedsknudepunkt i Danmark, med mange hospitaler, klinikker og forskningsfaciliteter.
 • Bioteknologi: Byen er også et førende center inden for bioteknologi, med en række virksomheder og forskningsinstitutioner inden for dette felt.
 • IT og Teknologi: Som et vitalt center for IT og teknologi, huser Århus mange virksomheder inden for disse felt. Dette gør byen til et attraktivt sted for både etablerede og nye tech-virksomheder.
 • Logistik: Århus spiller en central rolle inden for logistikbranchen i Danmark, med en række virksomheder, der specialiserer sig i effektiv varefordeling og transport.
 • Handel: Med et rigt udvalg af butikker, restauranter og caféer, er Århus også et vigtigt kommercielt og handelscenter, der tiltrækker både lokale og besøgende.

Kontorområder i Århus

Århus' kontorområder er hjemsted for en række virksomheder inden for forskellige sektorer, hvilket bidrager til byens dynamiske erhvervsmiljø.

 • Århus C: I hjertet af byen, Århus C, finder man kontorer for store virksomheder som Vestas, Salling Group og Schouw & Co. Derudover er området også hjemsted for mange mindre og mellemstore virksomheder.
 • Skejby er et centrum for sundheds- og forskningsvirksomheder, herunder Århus Universitetshospital og Århus Universitet. Området rummer også mange virksomheder, der leverer tjenester til sundhedssektoren.
 • Viby J er kendt for at være hjemsted for Arla Foods og har en række kontorer, der servicerer fødevareindustrien.
 • Brabrand, hjemsted for Århus Universitets Tekniske Skole, er et hub for virksomheder inden for teknologi og innovation.

Hovedbrancher i Århus' Kontorområder

 • Sundhedsvæsenet: Århus er et centrum for sundhedssektoren med mange hospitaler, klinikker og forskningsinstitutioner.
 • Bioteknologi: Byen er også et førende center for bioteknologi, med adskillige virksomheder og forskningsfaciliteter.
 • IT og teknologi: Århus' rolle som en central aktør inden for IT og teknologi er markant, med mange virksomheder inden for denne sektor.
 • Logistik: Byens betydning inden for logistik er velkendt, og den rummer mange virksomheder, der specialiserer sig i denne branche.
 • Handel: Århus er en vital handelsby i Danmark, præget af en mangfoldighed af butikker, restauranter og caféer, der skaber en dynamisk og indbydende atmosfære. Byens evne til konstant at udvikle sig understøtter en innovativ og alsidig forretningskultur.

Samlet set er Århus en mangfoldig og spændende by med en bred palette af erhvervsmuligheder og faciliteter, der understøtter en lang række industrier.

Find kontor til leje i Århus

Butiksområder i Århus

Århus tilbyder en række spændende butiksområder, hver med sit eget unikke præg, hvilket gør byen til et attraktivt sted for shopping og gastronomiske oplevelser.

 • Strøget, Århus' berømte gågade i centrum, er fyldt med en mangfoldighed af butikker, restauranter og caféer. Det er det ideelle sted at nyde byens puls og shoppe i et afslappet miljø.
 • Latinerkvarteret, en historisk og charmerende del af Århus, er kendt for sine unikke butikker, restauranter og caféer. Dette område er perfekt for dem, der søger specialbutikker og en autentisk atmosfære.
 • Vesterbro, en multikulturel bydel, tilbyder en bred vifte af internationale mærker og lokale produkter, hvilket gør det til et spændende sted for shopping og kulinariske udforskninger.
 • Holmen er et nyt shoppingcenter, der rummer en række større kædebutikker og restauranter. Dette område er et fremragende valg for dem, der søger bekvemmelighed og et bredt udvalg af shoppingmuligheder.
 • Århus Street Mall, beliggende i et trafikbegrænset område i byens centrum, tilbyder en dejlig blanding af butikker og spisesteder, hvilket gør det til et ideelt sted for shopping og socialt samvær.

Find butik til leje i Århus

Butikker i Århus

For dem, der overvejer at åbne en butik i Århus, kan det være nyttigt at se på det eksisterende udvalg af butikker i byen. 

 • Strøget er for eksempel kendt for sin brede vifte af detailbutikker, herunder tøj-, sko-, smykke- og parfumebutikker, hvilket giver et godt indblik i det lokale handelsmiljø.
  • Magasin Århus: Dette stormagasin tilbyder et omfattende udvalg af varer, herunder moderne tøj, boligindretning, elektronik og forskellige livsstilsprodukter, hvilket gør det til et populært shoppingsted.
  • Salling Århus: Salling, et andet stort varehus i Århus, tiltrækker kunder med sit brede sortiment af modetøj, boligindretning, elektronik og livsstilsprodukter, og tilbyder en omfattende shoppingoplevelse.
  • Kaufmann Regina: Som en modebutik fokuserer Kaufmann Regina på mærkevarer til kvinder, mænd og børn, hvilket gør det til et ideelt sted for dem, der søger kvalitetstøj og -accessories.
  • Jysk Århus: Jysk er kendt for sit brede udvalg af møbler, der tilbyder alt fra basale til mere specialiserede hjemmeartikler, hvilket gør det til et fremragende valg for dem, der indretter eller opdaterer deres hjem.
  • IKEA Århus: IKEA, med sit enorme udvalg af møbler og hjemmeartikler, er et populært valg for kunder, der søger stilfulde og overkommelige løsninger til deres boligbehov.
  • Elgiganten Århus: Elgiganten tilbyder et bredt udvalg af elektronik, fra de seneste gadgets til hjemmeunderholdningssystemer, og appellerer til tech-entusiaster og almindelige forbrugere.
  • H&M Århus: H&M, kendt for sit omfattende udvalg af moderigtigt og overkommeligt tøj til kvinder, mænd og børn, er en favorit blandt modebevidste forbrugere.
  • Zara Århus: Zara tilbyder et bredt udvalg af trendy tøj til kvinder, mænd og børn, og er populær for sin evne til hurtigt at bringe de nyeste modetrends til markedet.
  • Coop Mega Århus: Dette supermarked tilbyder et omfattende sortiment af dagligvarer, hvilket gør det til et bekvemt valg for hverdagsindkøb
 • Latinerkvarteret: Et område, der emmer af charme og historie, og som tilbyder et rigt udvalg af shoppingmuligheder. Her finder man alt fra trendy tøjbutikker til unikke antikvitetsbutikker og butikker, der specialiserer sig i design.
  • Tøjbutikker: Latinerkvarteret er hjemsted for en række populære tøjbutikker, der tiltrækker en bred vifte af kunder. Nogle af de mest kendte butikker inkluderer: Weekday, Monki, COS, Vero Moda, Only, Jack & Jones, H&M, Zara og Mango.
  • Antikvitetsbutikker: Latinerkvarteret har også et fint udvalg af antikvitetsbutikker, hvor man kan finde alt fra vintage møbler og kunst til glas og keramik. Disse butikker er perfekte for dem, der søger unikke og historiske genstande til deres hjem.
  • Designbutikker: Designentusiaster vil elske Latinerkvarterets udvalg af butikker, der sælger både dansk og internationalt design. Disse butikker tilbyder ofte et bredt udvalg af møbler, hjemmeaccessories og kunsthåndværk, der afspejler både nutidige trends og klassiske stilarter.
 • Vestergade: En levende shoppinggade, der tilbyder et bredt udvalg af butikker, hvilket gør den til et populært destination for lokale og besøgende.
  • Tøjbutikker: Vestergade byder på en række populære tøjbutikker, der inkluderer kendte mærker som Vero Moda, Only, Jack & Jones, H&M, Zara og Mango. Disse butikker tilbyder det seneste inden for mode for alle aldre og stilarter.
  • Skobutikker: For skoentusiaster tilbyder Vestergade flere skobutikker, der sælger fodtøj til alle aldre og enhver smag, fra hverdagssko til specialiserede stilarter.
  • Elektronikbutikker: Vestergade er også hjemsted for elektronikbutikker, hvor kunder kan finde alt fra tv og computere til smartphones og tablets – ideelt for dem, der søger de nyeste gadgets og teknologi.
  • Livsstilsbutikker: Desuden rummer Vestergade et udvalg af livsstilsbutikker, der sælger varer lige fra boligindretning og køkkenudstyr til skønhedsprodukter og parfumer, hvilket gør det til et perfekt sted for dem, der søger at forbedre deres hjem eller personlige stil.

Lager- og logistikområder

Som et vigtigt logistikcenter i Danmark og Norden har Århus flere nøgleområder, der understøtter distribution og transport.

 • Århus Havn: Århus Havn, en af Danmarks største havne, spiller en central rolle i godstransporten både nationalt og internationalt. Havnen har en betydelig økonomisk indflydelse og skaber mange job.
 • Århus Lufthavn: Århus Lufthavn betjener årligt over 1,5 millioner passagerer og er en vigtig port for flytransport i og ud af Europa, hvilket gør den til en central del af byens transportinfrastruktur.
 • Vejlevej: En del af E45-motorvejen, er en vital transportkorridor, der forbindes Århus med resten af landet og er afgørende for effektiv godstransport.
 • Århus Nærbane: Århus Nærbane, en jernbanelinje, forbinder Århus med omkringliggende byer og er en vigtig rute for både passager- og godstransport.
 • E-handelscentret Århus Syd: Århus Syd er et moderne e-handelscenter, der huser mange online virksomheder. Dette center spiller en nøglerolle i distributionen af e-handelsvarer og understøtter byens position som et logistikcentrum.
 • Logistikparken Århus: er et ambitiøst projekt under udvikling, designet til at styrke Århus' position som et ledende logistikcenter i Danmark og Norden. Dette nye logistikområde vil indeholde moderne lager- og distributionsfaciliteter, der er skræddersyet til virksomheder, som opererer både nationalt og internationalt.

Find lager til leje i Århus

Relevante links om erhvervslivet i Århus

Læs mere om Århus erhvervsliv på disse sider:

Århus Kommune

Erhverv Århus

Visit Århus

Wikipedia: Århus

Århus på Google Maps

Find ledige erhvervslejemål i Århus

Ofte stillede spørgsmål